Lijst UGP krijgt gestalte

Lijst UGP krijgt gestalte

27 november 2017 Verkiezingen 2018 0
Oud SGP-wethouder Albert Pieter Hakvoort (65) komt mogelijk terug in de Urker gemeenteraad. Hij is de nummer drie op de lijst van de Urker Gereformeerde Partij (UGP) voor de verkiezingen in maart.
De UGP ontstond bijna drie jaar geleden na een interne ruzie binnen de SGP. De raadsleden Willard Woord en Jan Hakvoort werden uit de fractie gezet, omdat ze geen inzage wilden geven in hun privé e-mail. De gemeente was op dat moment bezig met een onderzoek naar het lekken van informatie aan de pers over de slechte financiële situatie bij het Berechja College op Urk. Albert Pieter Hakvoort stapte naar aanleiding van de kwestie uit het plaatselijk bestuur van de SGP. Alle betrokkenen bleven overigens wel landelijk lid van de SGP.
Wethouder
Sinds 1982 was Hakvoort raadslid en later ook wethouder voor de SGP op Urk. In 2005 werd hij als wethouder door de gemeenteraad weggestuurd tijdens een bestuurscrisis. Urk verloor toen op één avond alle wethouders. Hakvoort is lang het boegbeeld van de SGP op Urk geweest. De plaatsing van Albert Pieter Hakvoort op de lijst van de UGP is pikant te noemen. Hij zegt ook gevraagd te zijn door de SGP, maar daar heeft hij voor bedankt.
Bewuste steunbetuiging
Volgens de oud-wethouder is zijn plaats op de UGP-lijst een bewuste steunbetuiging aan de huidige twee raadsleden Jan Hakvoort en Willard Woord. “Ik vind dat die twee het als onafhankelijke fractie momenteel erg goed doen. Ze doen echt hun best voor de gemeenschap, ze komen overal kijken waar ze uitgenodigd worden. Ze bezoeken bedrijven. Precies wat een raadslid behoort te doen. Verder vind ik nog steeds dat zij toen juist gehandeld hebben. De gemeente hoort geen inzage in privé e-mails van raadsleden te hebben. Daar zitten ook mails tussen die burgers in vertrouwen aan die raadsleden hebben gestuurd. Dat soort informatie moet beschermd worden.”